Determination of the nutritional value of nutritional blocks obtained from enriched agro-industrial waste

Authors

DOI:

https://doi.org/10.59410/RACYT-v09n02ep01-0129

Keywords:

Nutritional blocks, FES, Microbial protein, Agroindustrial waste

Abstract

Agroindustrial waste has a high potential to be used in different processes that include the development of new products with benefit. The objective of the study was to evaluate the bromatological composition of the nutritional blocks with different percentages of inclusion of sugarcane and agro-industrial waste valued through protein enrichment product of solid-state fermentation (FES). A completely randomized design was used, where four treatments were evaluated: saccharina (30%), enriched residues based on cassava, banana and guava flour (30%), saccharina/residues without enrichment (15%) and saccharina/residues enriched (15%); each treatment with 3 repetitions. The content of dry matter (DM), crude fiber (FC), ash (Cz), neutral detergent fiber (NDF) and crude protein (PC) were determined. The treatment with 30% addition of saccharin obtained the highest content of PC (28.65%), NDF (26.59%) and FDA (10.87%) and the low values were found in the mixture of unfermented residues. Sugarcane and ground, fermented agroindustrial residues and with additives used as raw materials for the manufacture of nutritional blocks can be an alternative in the feeding of ruminants thanks to the energy-protein content necessary to obtain the maximum synthesis of cellulolytic microorganisms in rumen and, with them, a greater digestion of fiber from food.

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

References

Ajila. C., Brar, S., Verma. M., Tyagi, D., Godbout, S. y Valéro, J. (2012). Bioprocessing of agro-byproducts to animal feed, Crit Rev Biotechnol. 32(4):382-400. Doi: https://doi.org/10.3109/07388551.2010.513677 DOI: https://doi.org/10.3109/07388551.2012.659172

Aguirre, J., Magaña, R., Martínez, S., Gómez, A., Ramírez, J., Barajas, R., Plascencia, A., Barcena, R. y García, D. (2010). Caracterización nutricional y uso de la caña de azúcar y residuos transformados en dietas para ovinos, Zootecnia Trop. 28(4):489-497 (http://ve.scielo.org/pdf/zt/v28n4/art05.pdf)

Arrubla, P., Cárdenas, R., Posada, F. (2010). Efecto de la humedad relativa sobre la germinación de las esporas de Beauveria bassiana y la patogenicidad a la broca del café Hypothenemus hampei. Revista U.D.C.A Actualidad & Divulgación Científica.13(1):67-76.(https://revistas.udca.edu.co/index.php/ruadc/article/view/710) DOI: https://doi.org/10.31910/rudca.v13.n1.2010.710

Bravo, R. D., Arelovich, H. M., Storm, A. C., Martínez, M. F. y Amela, M. I. (2013) Evaluación de métodos de amonificación mediante hidrólisis de urea sobre el valor nutritivo de paja de trigo. Revista Argentina de Producción Animal, 28(3) (https://revistas.utm.edu.ec/index.php/latecnica/article/view/555)

Castro, G., Molina, L., Gonçalves, J. y Jayme G. (2008). Parámetros de fermentação de silagens de cana-de-açúcar submetidas a diferentes tratamentos. Arq. Bras. Med. Vet. Zootec. 60(5):1150-1156 (https://doi.org/10.1590/S0102-09352008000500017) DOI: https://doi.org/10.1590/S0102-09352008000500017

Costa, M., Torres, M., Magariños, H., Reyes, A. (2010). Producción y purificación parcial de enzimas hidrolíticas de Aspergillus ficuum en fermentación sólida sobre residuos agroindustriales. Rev. Colomb. Biotecnol. 11(2):163-175. (https://doi.org/10.15446/rev.colomb.biote).

Cruz, M., Sánchez, M. (2000). La Fibra en la alimentación del ganado lechero. Nutrición Animal Tropical 6:39-74 (https://revistas.ucr.ac.cr/index.php/nutrianimal/article/view/10317)

Cury, K., Aguas, Y., Martínez, A., Olivero, R. & Chams, L. (2017). Residuos agroindustriales su impacto, manejo y aprovechamiento. Revista colombiana de ciencia animal. 9(1): 122-132 (https://doi.org/10.24188/recia.v9.nS.2017.530) DOI: https://doi.org/10.24188/recia.v9.nS.2017.530

Fernández, A. (2012). Bloque multinutricionales (BMN) y suplemento activador ruminal (SAR). Información extraída 25 agosto 2013 de la fuente: (http://www.engormix.com/ma-ganaderiacarne/nutricion/articulos/bloques-multinutricionales-bmn-suplementot4146/141-p0.htm)

Graillet-Juárez, E., R. Arrieta-Román, M. Aguilar-Garza, L. Alvarado-Gómez, N. Rodríguez-Orozco (2017). Ganancia de peso diario en toretes de iniciación en pastoreo suplementados con bloques nutricionales. Revista electrónica de Veterinaria (REDVET), 18(1): 1-15 (https://www.redalyc.org/pdf/636/63649684010)

Mejía Haro, J., Delgado Hernández, J. L., Mejía Haro, I., Guajardo Hernández, I., y Valencia Posadas, M. (2011). Efectos de la suplementación con bloques multinutricionales a base de nopal fermentado sobre la ganancia de peso de ovinos en crecimiento. Acta Universitaria, 21(1): 11-16 (https://www.redalyc.org/pdf/416/41618395003) DOI: https://doi.org/10.15174/au.2011.46

Nouel, B. G. (2009). Bloques multinutricionales en la alimentación de rumiantes. En: (http://www.engormix.com/bloques_multinutricionales_alimentacionrumiantes_s_articulos_2378_GDC.htm. Publicado el 26 de marzo de 2009.)

Rodríguez, J., Arcano, M. y Salazar, J. (2005). Efecto de la suplementación con bloques multinutricionales a base de eichhornia crassipes sobre la producción de leche de vacas de la raza cebú x criollo. Pastos. 35 (2):179-189

Rivero, T., Salcedo, E. y Gómez, W. (2013). Elaboración de bloques multinutricionales (BMN) para la alimentación de rumiantes de la Región Caribe. Agrosavia. 2(6): 1-16 (http://hdl.handle.net/20.500.12324/1905)

Sablón, N., Pérez, M., Acevedo, J., Chacón, E. y Villalba, V. (2016). La integración en la cadena agroalimentaria de panela en el Puyo-Ecuador. Cultivos Tropicales. 37(4): 128-135 (http://dx.doi.org/10.13140/RG.2.2.29471.56480)

Sánchez, P., Escobar, J., Reyes, I., Manuel, D., Herrera, J., Rojas, A., …Torres, N. (2015). Cinética de producción de gas y características fermentativas in vitro de la sustitución de melaza de caña por pulpa de mango en la elaboración de bloques nutricionales. Rev. AGROCIENCIA. 53: 957-967 (https://www.researchgate.net/publication/337727176)

Sansoucy, R., (1987). Los bloques de melaza-urea como suplemento multinutriente para rumiantes. Taller Internacional de la Fundación para la Ciencia sobre la Melaza como Recurso Alimenticio para la Producción Animal, 13-18. Universidad de Camagüey (México).

Saval, S. (2012). Aprovechamiento de residuos agroindustriales: pasado, presente y futuro”. 2012 Revista de la Sociedad Mexicana de Biotecnología y Bioingeniería, A.C. 16 (2): 14–46 (https://www.academia.edu/23775116)

Urdaneta, J., Ruiz, C y W. Medina. (2005). Germinación de variedades experimentales y comerciales de caña de azúcar para selección con fines forrajeros. Caña de Azúcar, 23(1-2): 5-15

Weber, F.J., Oostra, J., Tramper, J. & Rinzema, A. (2002). Validation of a model for process development and scale-up of packed-bed solidstate bioreactors. Biotechnol & Bioeng. 77: 381 (https://www.researchgate.net/10.1002/bit.10087).hgate.net/10.1002/bit.10087).scixt&pid=S0798-72692009000200005) DOI: https://doi.org/10.1002/bit.10087

Published

2020-12-20

How to Cite

Chafla, . A. L., Aillón, F., Silva, L., & Acosta, I. (2020). Determination of the nutritional value of nutritional blocks obtained from enriched agro-industrial waste. Revista Amazónica. Ciencia Y Tecnología, 9(2), 10–17. https://doi.org/10.59410/RACYT-v09n02ep01-0129

Issue

Section

Artículos de Investigación