Characterization of microbial protein obtained from agro-industrial waste

Authors

DOI:

https://doi.org/10.59410/RACYT-v04n02ep02-0050

Keywords:

Agroindustrial residues, solid fermentation, microbial protein

Abstract

Microbial protein was characterized in the Biotechnology laboratory of the Polytechnic School of Chimborazo (Escuela Superior Politécnica de Chimborazo). This was obtained from a mixture of whey, passion fruit peel (Passiflora edulis), and ripe banana (Musa paradisiaca), using solid state fermentation (SSF). Treatments were allocated under a completely randomized design, with a 4x4 factorial arrangement and three repetitions. Factors were: whey (0, 5, 10 and 15 %) and fermentation time (FT) (0, 12, 24, and 36 h). Food indicators, pH, ammonia-nitrogen (NH3), volatile fatty acids (VFA), and yeast count were assessed. The pH increased as whey was added, between 4.9 and 5.6, however, regarding fermentation time, the value differs significantly across treatments (P≤  0.001). The  number  of  yeast  cells  increased  significantly  (P<  0.001)  in treatments with 10 and 15 % whey with respect to the control. There was a significant relation (P<0.001) between VFA production and FT. The treatment with the highest VFA production was the one with 15% whey at 24 h with 13.33 meq/L. Crude fiber (CF) decreased (P ≤0.0001) with the increasing levels of whey. True protein (TP) increased (P ≤ 0.0001) as whey and FT levels increased in each treatment. Adding up to 15% of whey on the passion fruit peel and ripe banana enabled the obtaining of better food and fermentation indicators during microbial protein production.

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

References

Anrique, R. 2003. Efecto de la pulpa de manzana ensilada en la ración de vacas lecheras sobre el consumo, la tasa de sustitución y la producción de leche. Archivos de medicina Veterinaria. 35:13 DOI: https://doi.org/10.4067/S0301-732X2003000100002

AOAC. 1995. Oficial Methods of Analysis (15th ed.). Association of Official Analytical Chemist, Arlington, Virginia

Buitrago, J., Escobar, A. 2009. Aplicación de levadura Candida spp como una alternativa viable para la retardación en la pudrición del banano (musa acuminata). Tesis de Microbiología Industrial Pontificia Universidad Javeriana. Facultad de Ciencias. Bogotá D.C

Castillo, Y., Ruiz, O., Elías, A. 2009. Kinetics of fermentation of Apple residues. J. Anim. Sci. 87:90

Cayon D., Giraldo G., Arcila M. 2000. Postcosecha y agroindustria del plátano en el eje cafetero de Colombia, CORPOICA, Armenia, Quindío

Domenech, F. (2000). Obtención de un biopreparado a partir de Metarhizium anisopliae por fermentación en estado sólido para su empleo como control biológico de insectos en la agricultura. Tesis Doctor en Ciencias Técnicas. ICIDCA, Ciudad Habana

Elías, A., Lezcano, O., Herrera, F. R. 2001. Algunos indicadores bromatológicos y productos finales de la fermentación para la obtención de cuatro tipos de Sacharinas inoculadas con Vitafert. Rev. Cubana Cienc. Agríc. 35:153

Lomas de León, Y.; Rojas, C. 2005. Aprovechamiento de suero de leche de cabra como sustrato para el desarrollo de un producto fermentado prebiótico con Bidobacterium bidum y Lactobacillus acidophilus. En: Universidad de Guanajuato; Universidad de Nuevo León. VII Congreso Nacional de Ciencia de los Alimentos y III Foro de Ciencia y Tecnología de los Alimentos. Universidad de Guanajuato 475-484 pp

Martorrel, P. 2006. Desarrollo y aplicación de sistemas rápidos para la detección, identificación y caracterización de levaduras alterantes de alimentos. Tesis Dr. Universidad de Valencia. Departamento de Biotecnología. 221pp

Miller, M.W. 1977. Enciclopedia of Food, Agriculture and Nutrition. 4th Edition. McGraw-Hill, Inc. New York USA 679 pp

Raimbault, M. y Alazard D. (1980). Culture Method to study fungal growth in solid state fermentation. Europa. J. Appl. Microbiol. Biotechn., 9: 199-209 DOI: https://doi.org/10.1007/BF00504486

Rodríguez, Z., Bocourt, R., Elías, A. & Madera, M. 2001. Dinámica de fermentación de mezcla de caña (Saccharum officinarum) y boniato (Ipomoea batata Lam.). Rev Cubana Cienc. Agríc. 35:147

Rose, A.H. 1987. Yeast culture a microorganism for all especies a theoretical look at its mode of action. Proceedings. Alltech’s third annual sympsoium. Biotechnology in the Feed Industry. Nicholasville, kentuki. U.S.A

Ruiz, O., Castillo, Y., Rodríguez, C., Elías, A., García, H., Arzola, C., La O, O. 2008. Caracterización bromatológica de un fermentado de bagazo de manzana bajo condiciones de microanaerobilidad. XXXVI Reunión Anual Asociación Mexicana de Producción Animal. Monterrey, Nuevo León. México. 193-196 pp

Valiño E., Elías A., Galindo, J. Lugo, S., Albelo, N., Lezcano, O. Y Piedra, R. 1999. Proceso fermentativo de la caña de azúcar en un sistema de fermentación en estado sólido compacto (empacado). RCCA. 33 : 199

Vidotti, R.M. 2001. Producto e utilização de silagens de peixe na nutricio do piracanjuba (Brycon orbignyanus). Tesis Dr.Sci Universidade de São Paulo. São Paolo. 59, pp

Wilkins, R.J., Syrjälä-Qvist, L., & Bolsen, K.K. 1999. The future role of silage in sustainable animal production. p. 23-35, in: Pauly, 1999 q.v

Published

2015-08-28

How to Cite

Chafla Moina, A. L. ., Espin Montesdeoca, J. M., Jara Arguello, M. del R., & Peñafiel, S. E. (2015). Characterization of microbial protein obtained from agro-industrial waste. Revista Amazónica. Ciencia Y Tecnología, 4(2), 131–145. https://doi.org/10.59410/RACYT-v04n02ep02-0050

Most read articles by the same author(s)