Rhynchophorus palmarum (Coleoptera: Curculionidae) in the Amazon, an insect in the traditional diet of native communities

Authors

DOI:

https://doi.org/10.59410/RACYT-v01n01ep06-0003

Keywords:

Entomophagy, Rhynchophorus palmarum, insects, nutrients, Amazonia

Abstract

This paper discusses the most salient aspects of entomophagy and the nutritional value of insects, with special attention to the larvae of Rhynchophorus palmarum (Coleoptera: Curculionidae) appreciated by native peoples of the Amazon region who have used them from time immemorial as food. In addition, these edible insects are at present bred in many areas of Asia, Africa and Latin America, and are used not only as a household food but are currently being marketed, becoming an invaluable local resource. We explore the feasibility of captive breeding for commercial purposes and the use of this insect as an alternative source of nutrients for food processing.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Aragón, G. 2005. Los insectos: Una materia prima alimenticia promisoria contra la hambruna. Rev. Lasallista Investig. 2(1): 33-37.

Araujo, Y. y P. Beserra. 2007. Diversidad de invertebrados consumidos por las etnias Yanomami y Yekuana del alto Orinoco, Venezuela. Interciencia 32(5): 318-323

Barragán, Á., Dangles, O., Cárdenas, R., & Onore, G. 2009. The History of Entomology in Ecuador. Ann. Soc. Entomol. Fr. 45(4): 410-423. DOI: https://doi.org/10.1080/00379271.2009.10697626

Cerda, H., R. Martínez, N. Briceño, L. Pizzoferrato, D. Hermozo & M. Paoletti. 1999. Cria, análisis nutricional y sensorial del picudo del cocotero Rhynchophorus palmarum (Coleoptera: Curculionidae), insecto de la dieta tradicional indígena amazónica. Ecotropicos 12(1): 25-32.

Costa-Neto, E., & J. Ramos-Elorduy. 2006. Los insectos comestibles de Brasil: etnicidad, diversidad e importancia en la alimentación. Bol. Soc. Entomol. Aragonesa 38: 423-442.

Domínguez, J. A. 1997. Los artrópodos como fuente de alimentación. Bol. Soc. Entomol. Aragonesa 20; 259-263.

González, P., y U. García. 1992. Ciclo biológico de Rhynchophorus palmarum (Col.: Curculionidae) sobre Washingtonia robusta en laboratorio. Rev. Peruana Entomol. 35: 60-62.

Miranda, G., B. Quintero, B. Ramos & H. Olguín-Arredondo. 2011. La recolección de insectos con fines alimenticios en la zona turística de Otumba y Teotihuacán, Estado de México. Pasos Revista de Turismo y Patrimonio Cultural 9(1): 81-100. DOI: https://doi.org/10.25145/j.pasos.2011.09.008

Paoletti, M., D. Dufour, H. Cerda, F. Torres, L. Pizzoferrato & D. Pimentel. 2000. The importance of leaf- and litter-feeding invertebrates as sources of animal protein for the Amazonian Amerindians. Proc. R. Soc. Lond. B. 267: 2247-2252. DOI: https://doi.org/10.1098/rspb.2000.1275

Parra, D., F. Morillo, P. Sánchez, J. Pineda & J. Guerra. 2003. Presencia de Thielaviopsis paradoxa De Seynes Höhn en el tubo digestivo de Rhynchophorus palmarum Linneo (Coleoptera: Curculionidae). Entomotropica, 18(1): 49-55.

Pérez, D., & J. Iannacone. 2006. Aspectos de la bioecología de Rhynchophorus palmarum (Linnaeus) (Coleóptera: Curculionidae) en el pijuayo (Bactris gasipaes H.B.K.) (Arecaceae), en la Amazonia peruana. Rev. Peruana Entomol. 45: 138-140.

Pijoan, M. 2001. El consumo de insectos, entre la necesidad y el placer gastronómico. Etnofarmacia 150-161.

Ramos-Elorduy, J., E. M. Costa-Neto, J. Ferreira dos Santos, J. M. Pino Moreno, I. Landero Torres, S. C. Ángeles Campos & A. García Pérez. 2006. Estudio comparativo del valor nutritivo de varios Coleóptera comestibles de México y Pachymerus nucleorum (Fabricius, 1792) (Bruchidae) de Brasil. Interciencia 31(7): 512-516.

Ramos-Elorduy, J., J. Pino & S. Cuevas. 1998. Insectos comestibles del Estado de México y determinación de su valor nutritivo. Anal. Inst. Biol. Univ. Aut. México, ser. Zool. 69(1): 65-104.

Sánchez, P., F. Sánchez, F. Caetano & K. Jaffé. 2000. El tubo digestivo en adultos de Rhynchophorus palmarum (L.) (Coleoptera: Curculionidae): Morfología y ultraestructura. Bol. Entomol. Venezolana 15(2): 195-216.

Sánchez, P., K. Jaffé, J. Hernández & H. Cerda. 1993. Biología y comportamiento del picudo del cocotero Rhynchophorus palmarum L. (Coleoptera: Curculionidae). Bol. Entomol. Venezolana 8(1): 83-93.

Sánchez, P., K. Jaffé & P. Hevia 1997. Consumo de insectos: alternativa alimentaria del Neotrópico. Bol. Entomol. Venezolana 12(1): 125-127.

Valdez, C., & G. Untiveros. 2010. Extracción y caracterización del aceite de las larvas del Tenebrio molitor. Rev. Soc. Química Perú 76(4): 407-414.

Vantomme, P. 2010. Los insectos forestales comestibles, una fuente de proteínas que suele pasar por alto. Unasylva 61(236): 19-21

Viesca, F., & A. Romero. 2009. La Entomofagia en México. Algunos aspectos culturales. El Periplo Sustentable 16: 57-83. DOI: https://doi.org/10.21854/eps.v0i16.922

Published

2012-04-30

How to Cite

Sancho Aguilera, D. (2012). Rhynchophorus palmarum (Coleoptera: Curculionidae) in the Amazon, an insect in the traditional diet of native communities. Revista Amazónica. Ciencia Y Tecnología, 1(1), 51–57. https://doi.org/10.59410/RACYT-v01n01ep06-0003

Similar Articles

You may also start an advanced similarity search for this article.