Assessment of three food types during the preliminary growth of the "white cachama" (piaractus brachypomus) in Pastaza, Ecuador

Authors

DOI:

https://doi.org/10.59410/RACYT-v04n03ep01-0053

Keywords:

fish farming, supply, growth indicators, economic evaluation

Abstract

The White Cachama, a very common species in our rivers, is an important part of the fishing potential of the area. This species has characteristics suitable for use in commercial farming programs, because of its rapid growth rate, resistance to handling and disease. This study evaluated the overall performance of the White Cachama, based on weight, height, and economic indicators. The  White Cachama were grown in floating cages using three diets: Nutritionally balanced pellets (1) Alternative Foods (2) and Nutritionally balanced pellets plus Alternative Foods Diet (3). The research was conducted in Santa Clara, a Province of Pastaza, Ecuador. The productive indicators evaluated were total weight achieved  (g)  daily weight gain  (g)  and length  (cm). Additionally, an economic assessment was performed. The balanced diet produced the best weights of the animals averaging 228.3 g and the worst alternative feeding the animals which averaged only 115.1 g. In line with the above the best daily weight gain it was obtained in Diet 1 (1.52 g) and the worst in 2 (0.76 g). The average size was

17.29 cm for diet 1 with the best performance and 12.74 cm 2 for the worst. It was concluded that the diets used in the study are a valid food sources for raising the White Cachama (P. brachypomus) in our study conditions. Diet 3 is both economically and biologically feasible. With the Balanced diet (1) the commercial weight was achieved at the optimal time, while with diet 3 optimal weight was not obtained for trade, but the fish were considered attractive for consumption.

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

References

Benites, E., Venegas, C. 2003; Guía para el Cultivo de Cachama; Primera Edición; Universidad Nacional de Loja; pg. 12-13-22-23

Deroza, F. 2008. Alto Precio de la Harina de Pescado; Portal Veterinaria. Recuperado de: http://wwwportalveterinaria.com

Estévez, M. 2000. La Cachama, cultivo en Estanques; Primera Edición; Ministerio de Agricultura INDERENA; Federación Nacional de Cafeteros de Colombia; pg. 17-19

Gómez, F. 2002. Transportation of tambaqui juveniles (Colossoma macropomum) in Amazon: World Aquaculture, 33: 51-53

Heredia J.; Nájera L. (2013). Comparación productiva del cultivo de la cachama híbrida (piaractus brachypomus x colossoma macropomun) utilizando cuatro balanceados comerciales. Tesis presentada para la obtención del Título de Ingeniero Agroindustrial Universidad Técnica del Norte. Ecuador. Recuperado de: http://repositorio.utn.edu.ec/handle/123456789/1181

FAO. 2008 Departamento Económico y Social; Perspectivas Alimentarías Análisis del Mercado Mundial; http://www.faorg/ah876s10.htm; Consultado en abril del 2009. GALWAY, N.W., 1990

F.O.E.A. Fundación Observatorio Español de Acuicultura. 2014. Plan Estratégico Plurianual de la Acuicultura Española 2014-2020. Recuperado de http://www.produccionbovina.com.ar/produccion_peces/piscicultura/202-plan_estrategico.pdf

GADMSC. Gobierno Autónomo descentralizado municipal Cantón Santa Clara. 2012. Libro de Meteorología del Municipio. Pag.17-19

Ochoa, C., Cedeño, M. 2009. “Evaluacion de dos dietas alternativas para alimentacion de cachama (colossoma macropomum) bajo diferentes densidades de siembra en santo domingo de los Tsáchilas.” Informe técnico del proyecto de investigación. Escuela Politécnica del Ejército. Departamento de Ciencias de la Vida. Carrera de Ingeniería en Ciencias Agropecuarias. Santo Domingo. Recuperado de: http://repositorio.espe.edu.ec./bitsteream/21000/2529/1/T-ESPE-IASAII-002275.pdf

Ortiz, J., Falconi, R., Luna, M. 2007. Evaluación y validación de amaranto (Amaranthus caudatus) y quinua (Chenopodium quinoa) como reemplazantes de harina de pescado en dietas para crecimiento en tilapia y cachama. Ciencia 8(2): 63-70

Ortíz, J., Ochoa,R. Cedeño, C.; Naranjo, M. 2009. Evaluación de dos dietas alternativas para alimentación de cachama (Colossoma Macromum) bajo diferentes densidades de siembra en Santo Domingo de los Tsachilas. Tesis-Carrera de Ingeniería Agropecuaria (Sto. Domingo). Recuperado de: http://repositorio.espe.edu.ec/handle/21000/2529

Sargent, J., Tacón, A. 1999. Development of farmed fish: a nutritionally necessary alternative to meat. Proceedings of the Nutrition Society. 58. 2. 377-383 DOI: https://doi.org/10.1017/S0029665199001366

Silva-Acuña, A., Guevara, M. 2002. Evaluación de dos dietas comerciales sobre el crecimiento del híbrido Colossoma macropomum x Piaractus brachypomus. Zootecnia Trop., 20(4): 449-459

Tresierra, A., Culquichicón., B. Veneros, B. 1995. Dinámica de poblaciones de peces. Instituto del Mar del Perú. Editorial Libertad E.I.R.L. Lima, Perú. p 304

Useche, M. 2001. El cultivo de la cachama, manejo y producción. In: Taller Actualización en Acuicultura. Universidad Nacional Experimental del Táchira (UNET). San Cristóbal, Estado Táchira, Venezuela

Velásquez F. 2012. Uso de probióticos en la producción de trucha arcoiris (oncorhynchus mykiss), en etapa de alevinaje, bajo un sistema de recirculación cerrada. Tesis - Carrera Ingeniería en Ciencias Agropecuarias (El Prado). Recuperado de: http://repositorio.espe.edu.ec/handle/21000/8368

Published

2015-12-29

How to Cite

Lam Romero, F. V., Barroso Sandoval, V. A., & Domínguez Brito, J. (2015). Assessment of three food types during the preliminary growth of the "white cachama" (piaractus brachypomus) in Pastaza, Ecuador. Revista Amazónica. Ciencia Y Tecnología, 4(3), 217–234. https://doi.org/10.59410/RACYT-v04n03ep01-0053