NGOs and their impact on the adoption of technologies: Case of cocoa producers in the Quinsaloma canton, Ecuador

Authors

DOI:

https://doi.org/10.59410/RACYT-v07n03ep04-0101

Keywords:

National Cocoa, CCN51, economic surplus, impact mitigation

Abstract

The study was carried out in Quinsaloma canton, Los Ríos province, Ecuador, in order to determine the level of adoption of technology in cocoa cultivation. 68 beneficiaries of three ONGs were surveyed [(ADVI-VOCA (25), MCCH (22), ANECACAO (21)] and 27 producers that they do not receive TA, applying a simple random sampling, considering the farmers that in their properties have national cocoa (CN) and Castro Naranjal Collection (CCN-51) and whose plantation age is homogeneous. The data were tabulated by SPSS version 13. It was established that ONGs used various training and accompaniment strategies until post-harvest and commercialization The greatest increase in productivity for CN was found in the producers advised by ACDI-VOCA (105.56%), and for CCN-51 those advised by ANECACAO (189.74%), when comparing the productivity of the CN and CCN-51 of the farmers who received TA in relation to those who did not receive, in the case of the CN. It was 42.31%, 33.33% and 48.72% and for CCN-51 it was 105.74%, 140.47% and 159.77% for each NGO respectively. Higher Profitability was obtained by farmers cattle that received AT from ANECACO with 60.64% (CN) and 130.08% (CCN-51). The economic surplus of the increase in the area grown are the production was greater than 50% with positive displacement of the supply curve and the last one, the impact on productivity is also positive since the average increase in production was 100.11 percent.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Baker, J.L. 2000. Evaluación del impacto de los proyectos de desarrollo en la pobreza: manual para profesionales. Washington: Banco Mundial. 2-5p. 69

Baker, C; Villalobos, M. 2010. El programa de las Escuelas de Campo para las Familias Cacaoteras de Panamá, Costa Rica, Nicaragua, Honduras, Belice y Guatemala del Proyecto Cacao Centroamérica. Promoción 2010-2011. CATIE. Turrialba, CR. 43p

Braga, R; Labrada, R; Fornasari, L; Fratini, N. 2003. Manual para la capacitación de trabajadores de extensión y agricultores. Alternativas al bromuro de metilo para la fumigación de suelo. FAO. Disponible en: https://www.fao.org/WAICENT/FAOINFO/AGRICULT/AGP/agpp/IPM/Web_Brom/Default.htm consultado 20-02-2015

Batista, L. 2009. Guía Técnica. El cultivo de cacao. Santo Domingo, DO, CEDAF. 250 p. Battaglini. 2007. Acerca de asistencia técnica. (en línea). Consultado 10 dic. 2008. Disponible en http://es.wikipedia.org/wiki/asistenciatécnica

Cantor, K. (2010). Agricultura urbana: elementos valorativos sobre su sostenibilidad. Cuadernos de Desarrollo Rural 7, (65): 61-87

Chiriboga, M. 2004. Acerca de mercados, mercadeo y economías campesina. Ecuador debate Nº 61 Quito-Ecuador (en línea). Consultado el 9 de dic. 2008. Disponible en http://www.dlh.lahora.com.ec/paginas/debate/paginas/debate1094.htm

Corrales, E. 2002. “Sostenibilidad Agropecuaria y Sistemas de Producción Campesinos”. Cuadernos Tierra y Justicia. Instituto Latinoamericano de Servicios Legales Alternativos, ILSA

Current, D., Lutz, E., Scherr, S. 1995. Adopción agrícola y beneficios económicos de la agroforestería: Experiencia en América Central y el Caribe. CATIE. (C. R). Serie Técnica. Informe Técnico No 268. 39p

Delgado, J., Játiva, P. 2010. Políticas Institucionales de Investigación, Transferencia de Innovaciones y Prestación de Servicios Tecnológicos. Quito, EC, INIAP. 52 p. (Publicación Miscelánea No. 154)

Enriquez G. 2004 Cacao orgánico, guía para productores ecuatorianos. Instituto Nacional Autónomo de Investigaciones Agropecuarias. Manual no 54. Quito Ec. 360p

ICCO (Organización Internacional del Cacao). 2010. The World Cocoa Economy: Past and Present. Londres, UK, IICO. 45 p

INEC (Instituto Nacional de Estadísticas y Censos, EC). 2010. Resumen Ejecutivo Encuesta de Superficie y Producción Agrícola Continua (ESPAC) 2009. Quito, EC. 13 p. Kaimovitz, D. 1996. La investigación sobre manejo de recursos naturales para fines productivos en América latina. Washintong, D.C. 61p

Krauss U. et al 2001. Rehabilitation of disea- sed cacao fields in Perú through shade regulation and timing of biocontrol measures. Agroforestry systems 53. pag 181 – 182 DOI: https://doi.org/10.1023/A:1013376504268

MAGAP Y FAO 2010. Ministerio de Agricultura, Ganadería, Acuacultura y Pesca y Organización de las Naciones Unidas para la Agricultura y Alimentación, Proyecto: Calidad de los alimentos vinculada con el origen y las tradiciones en América Latina, “Diagnostico de la cadena de valor del Cacao en el Ecuador”, 2010

Mancomunidad de municipios para el manejo sustentable del humedal Abras de Mantequilla. 2012. Plan de Desarrollo y Ordenamiento Territorial del Cantón Quinsaloma 2012-2020. 267p.

Orozco, S., Jiménez, L., Estrella, N., Ramírez, B., Peña, P. Ramos, A., Morales, M. 2008. Escuelas de campo y adopción de ecotecnia agrícola. Revista Cientifica de Ecología y Medio Ambiente - Ecosistemas 17 (2): 94-102p

Quingaisa, E., Riveros, H. 2007. Estudio de Caso: Denominación de Origen “Cacao Arriba”. Quito, EC, IICA. 70 p

Radulovich, R., Karremans, A. 1993. Validación de tecnologías en sistemas agrícolas. CATIE. (C.R). Serie Técnica. Informe Técnico 212. 95p

Santoyo-Cortés, H., P. Ramírez-Moreno, M. Suvedi. 2000. Manual para la evaluación de programas de desarrollo rural. Centro de Investigaciones Económicas, Sociales y Tecnológicas de la Agroindustria y la Agricultura Mundial- Universidad Autónoma Chapingo-Instituto Nacional de Capacitación Rural. México, D.F

Somarriba, E. 2004. Como evaluar y mejorar el dosel de sombra en cacaotales. Agroforestería de las Américas. (41–42)122-130p

Torres, E., Quisphe, D., Sánchez, A., Reyes, M., González, B., Torres, A., Cedeño, A., Haro, A. 2013. Caracterización de la producción de frijol en la provincia de Cotopaxi Ecuador: caso comuna Panyatug. Ciencia y Tecnología 6(1): 23-31 DOI: https://doi.org/10.18779/cyt.v6i1.88

Urquhart, DH. 1963. Cacao Rehabilitación de la plantación de cacao. Instituto Interamericano de Ciencias Agrícolas de la OEA. Turrialba, Costa Rica. p. 158-163

Villegas, A., J. Carrillo, M. Jerez, B. Jarquín. 2009. Evaluación de una huerta orgánica como un modelo de producción intensiva de cultivos asociados. Revista Brasilera de Agroecología. 4(2): 3534-3537

Published

2018-12-27

How to Cite

Simba Ochoa, L. F., González Osorio, B. B., Torres Navarrete, E. D., Vallejo Sevillano, L. A., Gaibor Indio, G. M., & Gaibor Fernández, R. R. (2018). NGOs and their impact on the adoption of technologies: Case of cocoa producers in the Quinsaloma canton, Ecuador. Revista Amazónica. Ciencia Y Tecnología, 7(3), 158–171. https://doi.org/10.59410/RACYT-v07n03ep04-0101

Issue

Section

Artículos de Investigación

Most read articles by the same author(s)