Chemical composition of agricultural products and by-products used in animal feed by small producers in the Quevedo area, Ecuador

Authors

DOI:

https://doi.org/10.59410/RACYT-v06n03ep03-0083

Keywords:

food, digestible protein, fibrous, small producers

Abstract

The study was conducted in the Quevedo canton, province of Los Ríos, Ecuador, with the purpose of identifying,  analyzing and classifying agricultural products and by-products used in animal feed by small-scale agricultural producers. The methodology used included two phases: field (survey of 64 producers) and laboratory; In the first phase, information was collected on the identification of the property and the products and/or by-products used by the producers in the animal feed. In the second phase, representative samples of the products and/or by-products that have given good results in the animal feeding, determining in three triplicates the following analyses: Dry matter (MS), Gross Energy (EB), Crude Protein (PC), Ethereal Extract (EE), Raw Fiber (FC), Ash (C) and Calcium (Ca). The results show that 36 agricultural products and by-products are used in the study area (banana, passion fruit peel, rice and corn residues, bread-fruit, tapioca, cassava leaves, among others) of which 47.22% have high content of energy (≤20% CP and up to 18% FC), 19.44% have high P percentages (≥20% PB and ≤ 18% FC) and 33.34% have high amounts of CF in their composition (≥18 % of FB and ≤ 20% of PC). The information obtained constitutes a baseline, which could be used as a reference tool with the purpose of promoting new strategies related to animal feed, providing an easy-to-use alternative for small producers.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Association of Official Agricultural Chemists. (1990). Official methods of analysis of the A.O.A.C. 13th ed. Washington, D.C

Chedly, K., Lee, S. (2001). Ensilaje de subproductos agrícolas como opción para los pequeños campesinos. In ‘t Mannetje L., editor. Uso del ensilaje en el trópico privilegiando opciones para pequeños campesinos: FAO; p. 87-97

Ensminger, ME. (1992). The Stockman´s handbook. 7th ed. Danville, IL. Pp. 515

FAO. (2010). Sistema de información sobre recursos de piensos, División de Producción y Sanidad Animal

FAO. (2007). Informe de la conferencia Internacional sobre agricultura orgánica y Seguridad alimentaria, [en línea]. FAO Comité de seguridad alimentaria mundial. Roma, 3 5 de mayo 2007. Disponible en: http://lista dglocal.blogspot.com/2007/06/faocomitedeseguridadalimentaria.html

Figueroa, V. (1989). Experiencias cubanas en el uso de las mieles de caña para la alimentación porcina. Livestock Research for Rural Development. 1:(1)

Fick K., Miller S., Funk J., McDowell L., Houser R. (1976). Methods of mineral analysis for plant and animal tissues. Gainesville, University of Florida. Animal Science Department

Garay, L., Barbieri, F., Cardona, I. (2010). Impactos del TLC con Estados Unidos sobre la economía campesina en Colombia. Bogotá D.C: ILSA (Instituto Latinoamericano para una Sociedad y Derecho Alternativo). p. 178

García, L., Suatunce, P., Torres, E. (2008). Plantas útiles en los sistemas agroforestales del Litoral ecuatoriano. Ciencia y Tecnología. 1(1), 65-71 DOI: https://doi.org/10.18779/cyt.v1i2.73

Giraldo, A., Velasco, R., Villada, H. (2008). Digestibilidad Aparente de una Harina Proveniente de Hojas de Yuca (Manihot esculenta Crantz). Información Tecnológica. 19(1), 11-18 DOI: https://doi.org/10.4067/S0718-07642008000100003

González, B., Torres, E., Giunta, I., Muñoz, JP., Díaz G. (2007). Respuestas Campesinas frente a la apertura comercial: Evaluación situacional de la agricultura a nivel de pequeños productores en la zona central de la Costa ecuatoriana. Los Ríos Ecuador. 112 p

Google map. Mapa de Ecuador y de la provincia de Los Ríos. Acceso 12 de octubre del 2016, disponible en: https://www.google.com.ec

Hernández, J. (1984). Manual de nutrición y alimentación del ganado. Ed. Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación. En: Caravaca, F., Castel, J., Guzmán, J., Delgado, M., Mena, Y., Alcalde, M., González, P. (2003). Bases de la producción animal. Sevilla España. 520 p

Holdridge, L. (1987). Ecología basada en zonas de vida. IICA. San José, Costa Rica. 216 p

McDonald, P., Edwards, R., Greenhalgh J.F. D. (1981) Animal nutrition. 3ra ed. Prentice Hall Press. Longman Londres. 479 p

McDonald, P., Edward, RA., Greenhalgh, JFD. (1993). Nutrición Animal. 4ta ed. Acribia, Zaragoza, España. 580 p

Microsoft Corporation. (1999). SPSS base 10.0. Manual del usuario. Dublín, Irlanda

Muñoz, AM., Mendoza, ME. (1990). Manual de prácticas de nutrición I. Lima (Perú): Universidad Nacional Agraria La Molina. Departamento de Nutrición. 34 pp

Ortíz A., Martí, O., Valdivié, M., Leyva, C. (2011). Utilización de la harina de frutos del árbol de pan (Artocarpus altilis) en dietas para cerdos en ceba. Revista Cubana de Ciencia Agrícola, 45(2), 14-149

Torres, E., Palacios, G., Moreira, M., Sánchez, A., Muñoz, G., Manosalvas, C., Vargas, J. (2015). Financiamiento del cultivo de maíz en el cantón Mocache-Ecuador. Revista Amazónica Ciencia y Tecnología 4(3), 270-300. https://doi.org/10.59410/RACYT-v04n03ep04-0056 DOI: https://doi.org/10.59410/RACYT-v04n03ep04-0056

Published

2017-12-27

How to Cite

Torres Navarrete, E. D., Sánchez Laíño, A., Díaz Ocampo, R., Solórzano Robinson, M., Barrera Álvarez, A. E., & Jácome López, G. (2017). Chemical composition of agricultural products and by-products used in animal feed by small producers in the Quevedo area, Ecuador. Revista Amazónica. Ciencia Y Tecnología, 6(3), 217–229. https://doi.org/10.59410/RACYT-v06n03ep03-0083

Most read articles by the same author(s)