Traditional agro-ecosystems with cocoa: Analysis of cases of small producers in Los Ríos, Ecuador

Authors

  • Emma Torres Navarrete Universidad Técnica Estatal de Quevedo image/svg+xml
  • Alexandra Torres Navarrete Universidad Estatal Amazónica image/svg+xml
  • Adolfo Sánchez Laíño Universidad Técnica Estatal de Quevedo image/svg+xml

DOI:

https://doi.org/10.59410/RACYT-v07n02ep03-0096

Keywords:

Family farming, cocoa orchard, small producers, profitability

Abstract

Eight traditional agroecosystems were described in the cantons of Mocache and Palenque in the province of Los Ríos, Ecuador, with the purpose of detailing the management of the components from the point of view of small producers. For the selection of the informants, it was considered that the agroecosystem has cocoa cultivation within its components and that the production system is representative of the area. The methodology consisted in the application of surveys (agronomic, economic and social data) of interest in the same case carried out during a year. The results show that all the producers have as an important component in their production system besides the cocoa: corn, rice, passion fruit, fruit trees, forest species, banana, coffee and vegetables and in the livestock component chickens, chickens and pigs, being handled in traditional way The components that generate income throughout the year are cocoa + banana and passion fruit. The net benefits per hectare-1 were in the order of $2,617 and the average profitability was 113.93%. The Net benefit for average family consumption was 1 576.99 USD, generating a total annual income of 4 194USD, which indicates an average monthly income of 349.50. It is concluded that traditional agroecosystems generate monthly income lower than the cost of the basic basket and the unified basic salary of Ecuador, which for the year 2016 was 506.90. USD and 366.00 respectively.

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

References

Altieri, M. (2004). Linking ecologist and traditional farmers in the search for sustainable agriculture. Frontiers in Ecology and the Enviroment, 2, 35-42. DOI: https://doi.org/10.1890/1540-9295(2004)002[0035:LEATFI]2.0.CO;2

Baker, C., & Villalobos, M. (2010). El programa de las Escuelas de Campo para las Familias Cacaoteras de Panamá, Costa Rica, Nicaragua, Honduras, Belice y Guatemala del Proyecto Cacao Centroamérica. Promoción 2010-2011.

Turrialba C.R.: CATIE. Castillo, M. (2014). Consultoría sobre productividad del sector agropecuario ecuatoriano con énfasis en banano, cacao, arroz y maíz duro. Centro Latinoamericano de Desarrollo Rural, Fondo Internacional de Desarrollo Agrícola (FIDA), International Development Research Center (IDRC, Canadá). Guayaquil: RIMISP. Recuperado el 28 de Enero de 2015, de https://www.rimisp.org/wp-content/files.../1373468645DocEcuador9julio.pdf

CIMMIT . (1988). La formulación de recomendaciones a partir de datos agronómicos: Un manual metodológico de evaluación económica. México.

Enríquez, G. (2004). Cacao orgánico, guía para productores ecuatorianos. Manual no 54. Quito, Pichincha, Ecuador: Instituto Nacional Autónomo de Investigaciones Agropecuarias.

Farrel, J. G., & Altieri, M. A. (1997). Sistemas agroforestales. En M. Altieri, Agroecología: Bases Científicas para una agricultura Sustentable. (págs. 345-355).

Gobierno de la Provincia de Los Ríos (2015). Plan dedesarrollo y ordenamiento territorial 2015-2019

Holdridge, L.R. 1987. Ecología basada en zonas de vida. Servicio Editorial I1CA. San José.

Huxley, P. A. (1983). Plant research and agroforestry. Nairobi: Icraf.

INEC . (2010). Resumen ejecutivo Encuesta de Superficie y producción Agrícola Contínua (ESPAC). Quito: Instituto Nacional de estadísticas y Censos.

Lagermann, J., & Heuveldop, J. (1983). Characterizationand evaluation of agroforestry systems: The case of Acosta-Puriscal. Agroforestry Systems, 101-115. DOI: https://doi.org/10.1007/BF00596352

MAGAP Y FAO. (2010). “Diagnostico de la cadena de valor del Cacao en el Ecuador”.

Morales, F. (2013). Los productores de cacao tipo nacional en la provincia de Los Ríos Ecuador: un análisis socioeconómico. Minas Gerais. Brasil: Universidad de Vicosa. DOI: https://doi.org/10.5261/2012.GEN3.07

Nair, P. (1989). Agroforestry systems in the tropics. Netherlands: ICRAF. DOI: https://doi.org/10.1007/978-94-009-2565-6

Nastasi, A. (2007). Gestión estratégica de los costos agropecuarios. En U. d. Aires. Argentina: Universdad de Buenos Aires.

Ramírez, P. (2006). Estructura y dinámica de la cadena de cacao en el Ecuador: Sistematización de información y procesos en marcha. Quito.

Santos, A. 2011. Determinants factors of bio-fertilizer and technical adoption to rehabilitate cocoa farms variety ‘national’ in Guayas and El Oro provinces-Ecuador. Thesis International Master of Science in Rural Development from Ghent University. Begium. 64 p.

Toledo, V., & Barrera-Bassols, N. (2009). La memoria biocultural: La importancia ecológica de las sabidurías tradicionales. Barcelona: ICARIA.

Torquebiau, E. (1990). Conceptos de agroforestería: Una introducción. Texcoco: UACh.

Vía campesina. (2010). Sustainable peasant and small family farm agriculture can feed the world. Via Campesina Views.

Vela, S. (2013). Convenio Internacional del Cacao. Obtenido de Asamblea Nacional del Ecuador: http://www.asambleanacional.gob.ec/es/contenido/convenio_internacional_del_cacao

Villavicencio, L. (2013). Caracterización agroforestal en sistemas de café tradicional y rústico, en San Miguel, Veracruz, México. Revista Chapingo. Serie Ciencias Forestales y del Ambiente, 19(1), 67-80. doi: https://doi.org/10.5154/r.rchscfa.2010.08.051 DOI: https://doi.org/10.5154/r.rchscfa.2010.08.051

Published

2018-08-29

How to Cite

Torres Navarrete, E. D., Torres Navarrete, A. E., & Sánchez Laíño, A. R. (2018). Traditional agro-ecosystems with cocoa: Analysis of cases of small producers in Los Ríos, Ecuador. Revista Amazónica. Ciencia Y Tecnología, 7(2), 83–94. https://doi.org/10.59410/RACYT-v07n02ep03-0096

Issue

Section

Artículos de Investigación

Most read articles by the same author(s)