Tropical shrub forage in fattening guinea pigs (Cavia porcellus Linnaeus)

Authors

  • Adolfo Sánchez Laiño Universidad Técnica Estatal de Quevedo image/svg+xml
  • Emma Torres Navarrete Universidad Técnica Estatal de Quevedo image/svg+xml
  • Ítalo Espinoza Guerra Universidad Técnica Estatal de Quevedo image/svg+xml
  • Jeniffer Sánchez Torres Universidad Técnica Estatal de Quevedo image/svg+xml
  • Nadia Sánchez Vélez Universidad Técnica Estatal de Quevedo
  • Bolívar Torres Navarrete Universidad Técnica de Babahoyo image/svg+xml

DOI:

https://doi.org/10.59410/RACYT-v06n03ep05-0084

Keywords:

fodder, pasture, feeding, nutrition, guinea pigs

Abstract

The research was carried out in the "La María" Experimental Farm, owned by the State Technical University of Quevedo (UTEQ), located at km 71/2 of Vía Quevedo-Mocache, province of Los Ríos, whose geographic location of 1º5'13"south latitude and 79º32'22" west longitude and at a height of 73 masl. The productive behavior of guinea pigs (Cavia porcellus L.) was determined under the effect of the consumption of tropical bush forages (Morera: Morus alba, Caraca: Erythrina poeppigiana, Golden button: Tithonia diversifolia) and the profitability of the treatments. A completely randomized design (DCA) with five repetitions was applied. We used 40 male coats of 25 days of age with an average weight of 368.75±36.90 g. To establish the differences between means, the Tukey test (P≤0.05) was applied. The forage intake (CF), final weight (PF), weight gain (GP), feed conversion index (ICA), yield to the carcass (RC) were evaluated. The profitability was determined through the benefit-cost ratio. The highest (P<0.05) total forage consumption was recorded by treatments based on savoy  grass and gold button (1086.80±18.08 and 1116.80±33.34 g, respectively). The highest GP (464.90±34.24 and 438.80±32.20, which represents a gain of 8.30 and 7.84 g animal-1 day-1), ICA  (3.47±0.18 -  3.64±0.22); RC (70.90±0.75 - 68.13±0.74  %), the treatments were based on mulberry and caraca (P<0.05), likewise the most efficient profitability (67.18 - 67.23 %), which shows the positive effect of the inclusion of these forages in the fattening of guinea pigs.

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

References

Anayansi, A; Vera, M; Rodríguez, S y Savón, L. 2005. Morus alba (morera), Trichantera gigantea (nacedero) y Erythrina poeppigiana (piñón), una opción para la alimentación del Cavia porcellus (cuy). Facultad Agropecuaria de Montaña, Universidad Central de Las Villas–Cuba. PERUCUY

Argote, F; Velasco R y Paz, P. Estudio de métodos y tiempos para obtención de carne de Cuy (Cavia porcellus) empacada a vacío. Facultad de Ciencias Agropecuarias. 2007; 5 (2):103-111

Cayllahua, F; Condori, D. Cordero, A; Veliz; M y Contreras, J. 2015. Sustitución gradual de la alfalfa (Medicago sativa L.) por el germinado de cebada Hordeum vulgare) en raciones de cuyes (Cavia porcellus L.) en la etapa de crecimiento. Revista Complutense de Ciencias Veterinarias 2015 9(2):07-21 DOI: https://doi.org/10.5209/rev_RCCV.2015.v9.n2.49601

Espinel, R. 1999. Potencial de uso de árboles y arbustos tropicales y subproductos agrícolas como alimentos para cuyes y conejos. Resúmenes del V Encuentro Regional sobre Nutrición y producción de Animales Monogástricos (Maracay)

Laforé M, San Martín F, Bohórquez C, Arbaiza T, Carcelén F. 1999. Diagnóstico alimenticio y composición nutricional de los principales insumos de uso pecuario del valle del Mantaro. Rev Inv Vet Perú 10(2): 74-78 DOI: https://doi.org/10.15381/rivep.v10i2.6760

Meza, G; Cabrera, P; Moran, J; Meza, F; Cabrera, C; Meza, C; Meza, J; Cabanilla, M; López, F; Pincay, J; Bohórquez, T y Ortiz, J. 2014. Mejora de engorde de cuyes (Cavia porcellus L.) a base de gramíneas y forrajeras arbustivas tropicales en la zona de Quevedo, Ecuador. Idesia (Arica), 32(3), 75-80 DOI: https://doi.org/10.4067/S0718-34292014000300010

Nieves, D.; Araque, H.; Terán, O. 2006. Digestibilidad de nutrientes del follaje de morera (Morus alba) en conejos de engorde. Revista Científica, FCV-LUZ, v.XVI, n.8, p.364-370

Rodríguez, I.; Guevara, E. 2002. Producción de materia seca y valor nutritivo de la leguminosa arbustiva Cratylia argentea en el sur del estado Anzoategui, Venezuela, Revista Científica Vol. XII-Suplemento 2, octubre, 589-594, 2002

Sakaguchi E. 2003. Digestive strategies of small hindgut fermenters. Anim Sci J 74: 327-337 DOI: https://doi.org/10.1046/j.1344-3941.2003.00124.x

Sánchez, A.; Sánchez, S.; Godoy, S.; Díaz, R y Vega, N. 2009. Gramíneas tropica- les en el engorde de cuyes mejorados sexados (Cavia porcellus Linnaeus) en la zona de la Maná. Revista Ciencia y Tecnología. Ecuador. 2: 25-28 DOI: https://doi.org/10.18779/cyt.v2i1.78

SAS Institute Inc. 2004, SAS/STAT 9.1 User’s Guide, Cary, NC: SAS Institute Inc

Published

2017-12-27

How to Cite

Sánchez Laiño, A. R., Torres Navarrete, E. D., Espinoza Guerra, Ítalo, Sánchez Torres, J., Sánchez Vélez, N., & Torres Navarrete, B. (2017). Tropical shrub forage in fattening guinea pigs (Cavia porcellus Linnaeus). Revista Amazónica. Ciencia Y Tecnología, 6(3), 244–249. https://doi.org/10.59410/RACYT-v06n03ep05-0084

Most read articles by the same author(s)